Slag bij Noordhorn

In de zomer van 2015 is de Slag bij Noordhorn nagespeeld. Deze bijna vergeten slag was met die van Heiligerlee een belangrijke oorlogshandeling in 1581. Helaas werd deze door de ‘staatse’ troepen verloren en kwam daarom nauwelijks in de geschiedenisboeken voor. Dankzij de inzet van alle vrijwilligers, uit het dorp Noordhorn maar ook daarbuiten, de re-enacter verenigingen VKVB en Saluutbatterij Atkins, alsmede vele sponsoren en vrienden van de Slag bij Noordhorn, is deze belangrijke gebeurtenis voorgoed aan de vergetelheid onttrokken.

Project Verschanst in het Westerkwartier
Met een plaquette, een blijvende tentoonstelling in de molen Fortuna, een stripboek, een educatieve leerlijn, een film en documentaire, meerdere schansenkrijg-fietsroutes en diverse activiteiten rond het evenement is er nu veel informatie te vinden en is de 80-jarige oorlog in deze regio goed in beeld gebracht. De historische context is uitgebreider te lezen op de website van de Verhalen van Groningen (www.deverhalenvangroningen.nl/alle-verhalen/de-slag-bij-noordhorn-30-september-1581) Voor vragen met betrekking tot de Stichting Schansenkrijg Westerkwartier of de Slag bij Noordhorn kunt u contact opnemen via de mail-link van de Molen Fortuna. Voor de fietsroutes zie pagina Fietsroutes langs Schansen en molens.

Tentoonstelling en films
Verder zijn er een leerzame film over de Slag in 1581 en de documentaire over de Slag in 2015 op een TV-scherm te zien en is er een vitrine met bodemvondsten uit de 16e eeuw. Wie het evenement "Slag bij Noordhorn" gemist heeft kan in de Fortuna terecht voor de permanente tentoonstelling over deze veldslag. Deze toont op een aantal panelen de historische achtergronden en gebeurtenissen van de Schansenkrijg in het Westerkwartier. Verder is er een vitrine met bodemvondsten uit de 16e eeuw te zien.

Stripboek
Wegens groot succes is er een 2e druk van het stripboek over de Slag bij Noordhorn verschenen. Softcover-exemplaren van deze strip "Verschanst in de tijd" van tekenaar Mestrik zijn voor € 9 per stuk te koop in molen Fortuna. Ook komt de geschiedenis van de molen Fortuna en haar molenaars aan bod.