Molen Fortuna

Page
Menu
News
You are here:   Home > Activiteiten

Activiteiten

2022

11 juni Groninger Molenweekend

Bezoekers 

Op zaterdag 11 juni was de Fortuna geopend als onderdeel van het Groninger Molenweekend. Dit is één van de regionale molendagen, waarop molenaars uit andere provincies een route langs meerdere molens in onze streken kunnen maken. Dat loont de moeite van een lange(re) heen-en terugreis. Dit keer kregen we bezoek van een molenaar van molen De Star uit Balkbrug. Daar draait hij met veel plezier met een nog een ‘jongere’ en een ‘oudere’ collega. Hij had al meerdere molens onderweg bezocht: Noordlaren, Haren en De Helper en hij ging nog langs Feerwerd (waar een voormalig molenaar van De Star, Rolf Wassens, ook werkzaam is geweest op molen Joeswert) om bij molen De Leeuw in Garnwerd te eindigen. Daar ging hij met meerdere collega-molenaars de dag afsluiten met een barbecue. Een wel besteedde dag!

Ook enkele fietsers reden een zelf uitgestippelde een molenroute langs fietsknooppunten; kwamen niet binnen en hoefden geen uitleg want ze hadden er nog meerdere op het lijstje staan, voor ze via Enumatil (aanrader voor koffie of ijsje bij Tante Til) naar Groningen teruggingen. We konden hun nog net de folder met fietsroutes langs Schansen en molens in het Westerkwartier meegeven. Dat leek hun wel wat voor een volgende keer met net zulk lekker fietsweer.

Op enig moment stak een plaatsgenoot zijn hoofd boven de steenzolder uit. Hij kwam weer mais brengen om te breken. De vrijwillig molenaars van de Fortuna hadden dit al eens eerder gedaan en kennelijk is het toen goed bevallen. En het kwam mooi uit, want dan konden we de bezoekers meteen het luien laten zien. De jongste dochter mocht de molenaar hierbij meehelpen. Dat deed ze met volle overgave!

Onderhoud

Aan het begin van de dag waren de molenaars nog druk om schurend geluid van het maalkoppel te verhelpen. Daarvoor werd de helft van de bekisting om de stenen verwijderd en later weer in elkaar gezet, een puzzeltje, maar het paste precies. En toen ze de kap daarna beter in de wind hadden gedraaid – het kruien – en de wieken wat meer snelheid kregen was dat geluid goeddeels verdwenen. “s middag was molenaar Klaas Hekker druk doende om het latwerk van een deel van het stellinghek te vernieuwen: poetsen, schuren en verven.. het hoort allemaal bij het ambacht van de molenaar. Naast natuurlijk al dat andere molenjargon, zoals vangen, billen en kikkeren.

Wil je weten wat dat allemaal betekent, kom dan gerust naar De Fortuna: van april t/m oktober vrijwel elke zaterdag vanaf 10 uur geopend – of als de blauwe wimpel van het Gilde van Vrijwillig molenaars wappert. De toegang is gratis. 

14 mei Nationale Molendag 

Doorlopend bezoekers op de Fortuna in Noordhorn
Heel wat bezoekers wisten de molen in Noordhorn te vinden- soms als enige locatie, omdat ze daar toch al zo vaak waren langsgekomen. Enkele belangstellenden waren echt op molenroute en waren al bij een andere molen geweest of gingen nog door naar Leegkerk, Visvliet of verder. Maar het waren als vanouds grotendeels families met jonge kinderen, waarvan juist de allerjongsten het bezoek aan de molen het meest waardeerden.

 

Jaar van de Molenaar 
Op 9 april 2022 heeft de Fortuna meegedaan aan een recordpoging 'met zoveel mogelijk molens tegelijkertijd draaien'. Hieraan deden zelfs molens in andere werelddelen mee.

Bijlage: bedankbrief

2021

Er is geregeld met de molen gedraaid en incidentele bezoekers hebben, met inachtneming van de coronaregels, een kijkje kunnen nemen.

Behalve het onderhoud aan de molen zelf is een oude handmolen van houtworm ontdaan. Deze molen is een schenking aan de Fortuna van onze webmaster Ginie Bakker-Ploeg. 
De molen komt uit haar ouderlijk huis in Peize. 

 handmolen

11 september Open Monumentendag

Gevarieerd bezoek op Open Monumentendag 2021 De Koren- en Pelmolen Fortuna kreeg zaterdag 11 september bezoek van een gevarieerd gezelschap belangstellenden. Ook dit keer heel wat uit de directe omgeving, die net dat duwtje in de rug van Open monumentendag nodig hadden om de molen binnen te gaan. Veelal waren het betrekkelijk nieuwe inwoners van de gemeente Westerkwartier, die nu het lokale erfgoed kwamen bekijken. Of mensen die bewust op Open Monumenten-route waren en de molen er even bij namen. Een flink deel van de bezoekers waren ouders met (heel) jonge kinderen. Ook de jongsten bleken na de (in)spannende klim naar de stellingzolder of nog hoger zeer geïnteresseerd in het raderwerk van het al ruim 125 jaar oude rijksmonument. Maar het mooiste vinden ze vaak toch het uitzicht van de verbluffende hoogte van de stelling.

 

 

Page
Menu
News
Page
Menu
News

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Login