Molen Fortuna Noordhorn
Welkom > U vertelt

U vertelt


Meinderd de Vries
(indertijd Langestraat 3)

Een mooie site over een molen die voor mij in mijn vroegste jeugd -geboren in 1944 in Noordhorn - beeldbepalend was. Vooral als wij boodschappen moesten doen op het dorp bij de melkboer Meerveld of de kruidenier Ybema, de bakkers Kadijk en Van der Horn of slager Van der Veen. We
liepen dan bijna onder de molen door. In de molen ben ik in de tijd dat ik in Noordhorn woonde slechts een keer geweest. Ik was zeer onder indruk van het feit dat de zakken graan, door er een touw om heen te slaan, snel opgehesen werden en door een luik naar de zolder verdwenen. Maar ook hoe de molenaar of zijn knecht als een razende de trap oprenden of zich naar beneden lieten glijden. Toen ik vorig jaar, september 2009, de molen bezocht was er veel dat ik mij niet herinnerde. Volgens mij was de molen vroeger uitgerust met wieken met kleppen die op de wind afgesteld konden worden en niet met zeilen.

Verder gaat er bij ons in de familie het gerucht dat er midden in de oorlog een Duitser van de stelling is gevallen of gesprongen. Weet u hier iets meer van?