Molen Fortuna Noordhorn
Welkom > Noordhorn Nu > Noordhorn Nu 2012-nr.9

Noordhorn Nu 2012-nr.9

Molen Fortuna levend Monument: leuk en leerzaam voor jong en oud
Zaterdag 8 september j.l. heeft Molen Fortuna te Noordhorn in het kader van de Open Monumentendag doorlopend groepjes mensen op bezoek gehad. Veel van de gasten waren ouders of grootouders met kinderen, die vaak met veel ontzag naar de draaiende wieken keken en met open mond de grote houten tand- en kamraderen bewonderden. Molenaar Drewe Schouten kon tot zijn verdriet niet de hele dag malen, daarvoor was de wind te flauw. Als demonstratie liet hij één van de molenstenen wel steeds draaien en af en toe kwam er ook een beetje meel in de zak. Dat konden de bezoekers dan vergelijken met de harde tarwekorrels die een verdieping hoger tussen de stenen waren gestort. Ook het ophijsen van de zakken (luien) en het naar de wind draaien van de wieken (kruien) was te zien. 
De circa 40 bezoekers kwamen vooral uit de buurt, maar waren vaak nog nooit binnen geweest. Verder waren er gasten uit Duitsland, Engeland, Ierland, Zweden en zelfs Canada. De molengids en molenaar hadden een drukke dag, maar waren erg blij met zoveel belangstelling. 
Wist U dat.. In Molen Fortuna een permanente tentoonstelling te zien is van diorama’s met tinnenfiguren uit de geschiedenis. De molen is meestal open op zaterdag vanaf 10 uur. Bellen met de molenaar voor een bezoek op afspraak is ook mogelijk.