Molen Fortuna Noordhorn
Welkom > Noordhorn Nu > Noordhorn Nu 2010-nr. 3

Noordhorn Nu 2010-nr. 3

Nieuws van de Koren-en Pelmolen Fortuna.

Het is inmiddels winter 2010 en Fortuna staat trots in de sneeuw en dat levert mooie plaatjes op. Ook vanaf de stelling is het een mooi gezicht om Noordhorn in de sneeuw te zien liggen.

Elk jaar op de 11e van de 11e (St.Maarten) zorgen wij molenaars ervoor de wieken weer verlicht te hebben. Na intensief contact met Essent, bleek dat zij bereid waren de Fortuna te sponsoren door middel van een gift in natura, te weten een kleine 400 ledlampjes. Tot nu toe werden de roeden in kerstsfeer gebracht door in elke roe een 65 gloeilampen van 25 Watt te bevestigen, totaal dus 260. Door nu in elke fitting een led-lamp van 1 Watt te schroeven is een aardige besparing op de electriciteitsrekening bereikt. Bovendien zijn de led-lampen veel beter tegen een stootje bestand, zodat er bij het aanbrengen van de snoeren geen lampen kapot gestoten werden. Wel is de lichtopbrengst wat minder, vergelijkbaar met een gloeilamp van 10 Watt. Met enig ceremonieel is op 11 november in het bijzijn van vertegenwoordigers uit het gemeentebestuur, de directie van Essent, pers en publiek de verlichting officieel ontstoken. Ook RTVN heeft nog s avonds wat opnamen gemaakt en uitgezonden. Publiciteit voor onze molen is altijd welkom. Overigens was de molen weer zeer druk bezocht door alle kinderen die hun lampionnetje lieten keuren.

Vanaf die week zijn de molenmakers uit Birdaard verder gegaan met de restauratie van de Fortuna. Deze werkzaamheden bestonden uit het opbouwen van een nieuw koppel maalstenen en het weer draaibaar maken van de twee koppels pelstenen. Voor het koppel maalstenen zijn twee nieuwe molenstenen besteld, die door de molenmakers naar boven zijn getakeld. Met deze klussen zijn de molenmakers continue (in de kou) bezig tot de 2e week in januari 2010.

Het is bij molenmakers, en dat geldt ook voor die uit Birdaard, een erecode om niet alleen de restauratie volgens het bestek uit te voeren, dat wil zeggen zoals de opdrachtgever dat wil hebben. Maar daarnaast hebben ze ook een groot aantal onderdelen van de molen zodanig verfraaid dat het een genot is om naar te kijken. De te monteren onderdelen worden afgewerkt, gepast en vervolgens voorzien van allerlei verfraaiingen. En van zon verfraaiing heet een ojief, die ook nog niet eenvoudig is te maken. Kortom wij molenaars zijn heel erg blij met deze resultaten. Helaas was er in de laatste weken van januari niet voldoende wind om alle nieuwe koppels te testen. Om de pelstenen te laten draaien is minstens een windkracht 6 Bf nodig en die is er niet geweest.