Molen Fortuna Noordhorn
Welkom > Noordhorn Nu > Noordhorn Nu 2009-nr.5

Noordhorn Nu 2009-nr.5

 

Goed Nieuws van de molen Fortuna in Noordhorn.

 

Nadat de Fortuna in juni 2007 is stilgezet wegens een ernstig mankement aan de wieken, is er afgesproken dat de molenmakers op woensdag 15 april 2009 de nieuwe wieken zullen aanbrengen! RTV-Noord is die dag in ieder geval aanwezig om live de werkzaamheden van de molenmakers en kraanmachinist te volgen.

De molen heeft dan bijna 2 jaar stilgestaan, wat de molen geen goed heeft gedaan. Wij  als molenaars, maar zeker ook velen in het dorp zullen het weer een prachtig gezicht vinden om de molen weer geheel opgetuigd aan het werk te zien. Na het aanbrengen van de roeden hebben de molenmakers nog circa 2 weken nodig  om het hekwerk, de van Busselneuzen, de fokken, de zwichtinstallatie, de gerestaureerde kruilier etc. te plaatsen en af te regelen. Uiteraard hoort bij deze gebeurtenis een feestelijke opening. In een gezamenlijke aanpak hebben Dorpsbelangen en de molenaars de feestelijkheden van de opening gecombineerd met de jaarlijkse braderie, die traditiegetrouw op 2e zaterdag van de maand mei plaats vind. Het programma staat ook in deze aflevering van Noordhorn Nu. Op deze 9e mei  zal eerst het shantykoor “Allemanseindje”  op de stelling komen zingen, waarna een plaatselijk bekende molenaar de heropening van de molen op ludieke wijze zal uitvoeren. Als de molen weer draait worden nog een paar liederen door het shantykoor gezongen en daarna is iedereen van harte welkom om op de molen te komen kijken hoe de restauratie is uitgevoerd en een zakje pannenkoekenmeel kopen. De foto’s van de restauratie zullen op de 2e zolder van de molen te zien zijn, onze dorpsgenoot Jan Blaauw heeft er honderden gemaakt.

Behalve de activiteiten van de braderie, hebben de molenaars voor de kinderen in de leeftijd van 10-12 jaar Vertellus uitgenodigd om een zéérr spannend verhaal over een molenaar te komen vertellen. Naast het verhaal maakt hij ook gebruik van geluids- en licht effecten! Een absolute aanrader voor de kinderen!

Helaas is de ruimte in de molen beperkt tot ca. 25 plaatsen, dus graag van te voren even melden of je komt. De molenaars zijn zaterdagmiddag altijd op de molen te vinden, anders even bij ondergetekende aanmelden.

 

De officiële opening vindt de dag ervoor plaats. Hiervoor hebben we de commissaris van de koningin, de heer Max van de Berg bereid gevonden op vrijdag 8 mei om 15:30 de molen bedrijfsvaardig te verklaren. Deze dag is voor degenen die heel direct bij de molen zijn betrokken en voor hen willen we graag ook iets extra’s doen. Op deze dag wordt de molen ‘mooi gemaakt’, dat wil zeggen er komen versieringen en vlaggen op, die een dag later er weer af zullen gaan. Vanaf de 8e mei zal de molen ’s nachts ook weer in de schijnwerpers staan.