Molen Fortuna Noordhorn
Welkom > Noordhorn Nu > Noordhorn Nu 2008-nr.10

Noordhorn Nu 2008-nr.10

 

Nieuws van de molen Fortuna in Noordhorn.

 

Het goede nieuws van de afgelopen maand is, dat de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuur en Monumenten aan de Gemeente Zuidhorn voor de restauratie van de molen de Fortuna in Noordhorn een subsidie van ruim € 127.000 heeft toegekend!! Deze subsidie komt uit een door de rijksoverheid in 2007 (het jaar van de molens) ingestelde pot, die gevuld was met ruim € 11 miljoen als bijdrage voor achterstallig onderhoud van de molens in Nederland.   Uiteraard zijn wij als molenaars ontzettend blij met deze subsidie. Daarnaast heeft de gemeente zelf ook nog een bedrag van ca. € 40.000 voor de restauratie opzij gezet. Er zal nu binnenkort begonnen moeten worden met het maken van twee nieuwe roeden met het bijbehorende hekwerk. Deze roeden moeten eerst op de grond in elkaar gezet, alle heklatten genummerd, weer uit elkaar gehaald en met een grote kraan in de askop getakeld. Een tweede klus is het restaureren  van een maalkoppel, bestaande uit 2 molenstenen met de bijbehorend balkenconstructie. Dit maalkoppel ligt al sinds 1968 uit elkaar. Deze molenstenen wegen ca. 1200 kg en de molenaars hebben deze stenen alvast naar beneden laten zakken, onder andere met hulp van een door Fokko Veenstra beschikbaar gesteld takel. Dat was een heidens zwaar karwei, waarbij er géén bezoekers in de molen mogen zijn, want als zo’n steen uit het takel  schiet, gaat hij door alle zolders en spat op de grond uit elkaar. Met dit takelen waren de molenaars Klaas Hekker en Drewe Schouten zo’n 3 middagen mee bezig.

Om de wieken op de wind te zetten zit aan de achterkant de kruilier, die ook vernieuwd moet worden. Hopelijk gaat het kruien van de molen dan ook wat lichter, want ook de molenaars worden ouder. Zoals bekend is de molen een koren-pelmolen, maar de pelkoppels moeten ook weer gangbaar gemaakt worden. Dan moet het houtwerk buiten geschilderd aangepakt, het voegwerk aan de molenromp verbeterd en nog wat kleinere klussen uitgevoerd.

Inmiddels is de restauratie- opdracht aan de molenmakers verstrekt en zij moeten de roeden op hun beurt bij een gespecialiseerd bedrijf bestellen. We hopen dat deze begin december klaar zijn. De oude roeden worden begin november verwijderd en afgevoerd. Dit betekent ook (helaas!) dat de Fortuna dit jaar niet in de gebruikelijke kerstverlichting gezet kan worden.

Al met al hopen we dat de Fortuin volgend voorjaar weer volledig maalvaardig zal zijn met twee koppels maalstenen en twee koppels pelstenen. De molenaars moeten daarna, om het pelmechanisme weer compleet te krijgen voor demonstratie doeleinden, een waaierij en zeverij gaan bouwen. Hiervoor zijn de gelden van onze donateurs bestemd.