Molen Fortuna Noordhorn
Welkom > Activiteiten 2019  > 2011 > Open Molendag

Open Molendag

14-05-2011 (Verslag Drewe)
Traditioneel is de tweede zaterdag in mei de Nationale Molendag. Op die dag proberen vrijwel alle molenaars in ons land in ieder geval de molen open te stellen voor publiek en zo mogelijk nog wat extras te doen. In Noordhorn is dan meestal tegelijkertijd de jaarlijkse braderie.

Enige tijd geleden werden wij, molenaars van de Fortuna, benaderd door een tweetal vrijwilligers van Dorpsbelangen, die de organisatie van die braderie op zich hadden genomen. Na wat inleidende gesprekken kwamen zij met het voorstel dat de kinderen van de OBS vlaggetjes zouden maken met daarop afgebeeld allerlei stripfiguren. Konden de molenaars deze vlaggetjes niet ergens goed zichtbaar ophangen?

Dat was geen probleem als de vlaggetjes aan een lang touw zou worden vastgemaakt, dan zorgen wij ervoor dat de lijn met alle vlaggetjes langs de oprit van de molen zou worden opgehangen. Zou het een idee zijn om de nieuwe burgemeester te vragen om de openingshandeling te verrichten? De magistraat bleek bereid dit te doen. Nu moest er nog iets ludieks worden verzonnen welke handeling daarbij gedaan moest worden.

Na wat gepuzzel kwam de molenaar eruit: twee palen in de grond aan het begin van de oprit en daartussen een lijn met rood-wit-blauwe vlaggetjes. Nu was het met wat katrolletjes mogelijk deze lijn met vlaggetjes omhoog te hijsen en daarmee kwam de toegang tot de oprit vrij. De burgervader was er zaterdag om 10:30 en heeft deze handeling samen met een leerling van de school uitgevoerd, kortom een geslaagde handeling. Helaas was de gebruikte verf op de vlaggetjes niet helemaal waterbestendig, dus na het kleine buitje waren vele vlaggetjes niet meer leesbaar, jammer. Twee meisjes uit het dorp hebben zich verder zr nuttig gemaakt door een grote hoeveelheid poffertjes te bakken! Dit viel in zeer goede aarde en velen verzochten dit volgend jaar te herhalen.

Overigens is dit meestal voor ons als molenaars de drukste dag van het jaar, ook nu weer want er kwamen zon 200 bezoekers op de molen. Gelukkig goed verspreid over de hele dag, dus was er voor bijna iedereen de nodige aandacht om uitleg over de werking en het gebruik van de molen te geven.

Vervolgens draaide de molen de zondag ook en kwamen er nog eens zon 25 bezoekers.

Al met al een zeer geslaagd weekend